Att göra i London

När man tar sina första steg i London är det lätt att bli överväldigad av alla möjligheter som väntar bakom varje gathörn, och det är egentligen inte särskilt konstigt. Vi har nog alla läst och hört så mycket om staden att glädjen över att äntligen vara här kan överskuggas av beslutsångesten som sakta kommer krypande. ”Vad ska jag se först?” är egentligen fel fråga att ställa sig, bättre är då ”Vad får jag inte missa?”, och därför följer nedan ett urval av Londons sevärdheter som brukar uppskattas särskilt av de som är i staden för första gången.

London EyeDet gigantiska pariserhjulet som byggdes för att fira millenniumskiftet är svårt att missa. Om du bestämmer dig för att ta en tur kan du njuta av den fantastiska utsikten på 135 meters höjd (som högst). Var beredd på att ett varv tar cirka 30 minuter.

Tower of London – Officiellt Her Majesty’s Royal Palace and Fortress, men av svenskar oftast kallad Towern, är en borg som uppfördes redan på medeltiden. Under årens lopp har byggnaden använts som allt möjligt, bland annat som militär fästning, fängelse, vapenförråd och avrättningsplats, men idag fungerar Towern främst som turistattraktion.

Madame Tussauds – Det välkända vaxkabinettet lockar mängder av besökare varje år. Här finns ytterst naturtrogna vaxdockor av bland andra Barack Obama, Björn Borg, Paris Hilton, Julia Roberts och Jimi Hendrix. Det finns numera filialer över hela världen, men Madame Tussauds i London var – och är fortfarande – originalet.

Globe Theater – Teatern där ett flertal av Shakespeares pjäser uppfördes för första gången. Även idag är det främst Shakespeares pjäser som framförs här, så teatern är väl värt ett besök för den kulturintresserade som vill njuta av både teater och den historiska atmosfären.

Buckingham Palace – Naturligtvis bör förstagångsbesökare i London inte missa drottningens blygsamma boning. Buckingham Palace är vanligtvis inte öppet för allmänheten, men under augusti och september varje år görs ett undantag, eftersom drottningen då befinner sig i Skottland.

Speakers’ Corner – En plats i berömda Hyde Park där vem som helst kan ställa sig och hålla ett tal, någonting som har utnyttjats både av gemene man och välkända ansikten som Vladimir Lenin och Karl Marx. Hyde Park ligger dessutom inte långt ifrån det praktfulla området Mayfair och den exklusiva shoppinggatan Bond Street. Vill du inte ha långt till shoppingen under din vistelse i London är det femstjärniga The May Fair Hotel ett lyxigt alternativ.

Det här inlägget är skrivet av en gästskribent.