Dricks i England

Behöver du lite tips och råd kring att ge dricks i England. Då har du hittat rätt sida! Detta är artikel nummer av 9 i artikelserien “Leva i England” på Brightonguiden.se.

Dricksfrågan är alltid klurig. Om man exempelvis försöker hävda sina svenska dricksvanor på amerikanska restauranger så riskerar man få ilskna blickar efter sig (eller, som bekanta till mig fick – en utskällning). Det är därför inte en alltför dum idé att ta reda på vad det är som gäller i det land man ämnar resa till. Här handlar det som sagt om England och vad man som restauranggourmand förväntas hosta upp i dricks där.

I USA utgörs servitörernas huvudsakliga lön av drickspengar. Ofta erhålls en timpenning, men den är mycket låg (ofta ligger den på blygsamma 2 dollar). Av den anledningen är det lite elakt (moraliskt felaktigt) att inte ge 15-20 % av totalpriset i dricks, om nu inte servitören betett sig väldigt illa (vilket är sällsynt på amerikanska restauranger).


Dricks i EnglandI England är inte situationen densamma. Som jag har förstått det så får man en skälig timlön, och sedan även dricksen, eller åtminstone merparten av den. Oavsett vad så är 10-12 % standard. Samtidigt erbjuder både systemet och konventionen att man låter servicen avgöra. “Så middagen gick på 62 pund – är det då värt att lägga 70 eller var inte servicen värd så mycket?”

På flera restauranger i England – i synnerhet i London – har man börjat lägga till en “valfri” drickssumma (ofta 12 %) i notan. Det är sällsynt att denna lilla busighet inte meddelas när notan lämnas fram, och dessutom är kyparen oftast tydlig med att 12 % av summan som står är just valfri. Likväl har jag själv upplevt att det är svårt att förmå sig att betala mindre än totalsumman såsom den presenteras på notan, hur mycket man än försöker intala sig själv att en del av den är valfri, och hur missnöjd man är med servicen. På det viset är den valfria summan nog ett vinnande koncept för restaurangen. Som kund är man inte riktigt berättigad till att bli arg eftersom man inte blir tvingad till att betala extra, likväl blir man irriterad över att man ändå är så pass oförmögen att inte göra det.

Det kanske är fel av mig att använda ordet “man” här i ett generaliserande syfte, men jag vet med mig att jag i alla fall inte är ensam.

Många restauranger i England anser dock det vara oheligt att fiska dricks på det sättet, och är således ofta noga med att i fet stil på notan markera att ingen dricks lagt till, och att det är upp till dig som kund att avgöra hur mycket som ska ges.

“Dricks i England” publicerades den 6 september 2012.

Brightonguiden.se använder cookies för att förbättra din upplevelse av sidan. Mer info

På den här sidan används cookies för att ge dig en så bra surfupplevelse som möjligt. Genom att fortsätta använda den här sidan utan att ändra dina cookie-inställningar, eller genom att klicka på "OK, stäng denna ruta!" nedan så accepterar du detta.

Stäng