Från England till Finland – roadtrip i norra Europa

Något som blivit allt mera populärt på senare tid är att kombinera flera resemål med varandra. Istället för att flyga charter till en destination där du avnjuter semestern resan ut, så kan du istället börja och sluta din resa på olika ställen, så att du hinner se flera resemål på en och samma resa. Ett alternativ, som passar exempelvis svenskar bra, är att upptäcka norra Europa i en roadtrip från land till land.

Brighton på den engelska kusten är en mycket vacker stad och är ett perfekt resemål att starta ifrån. Du tar dig enkelt hit med flyg. I Brighton, som ibland kallas för “Lilla London” kan du få en dos av den engelska kulturen på ett lite stillsammare sätt än i London, men ändå utan att gå miste om det rika kulturlivet och de goda shoppingmöjligheterna.

Från den engelska kusten tar du dig vidare över den engelska kanalen till Frankrike. I Frankrike kan du välja att ta en avstickare till Paris eller också stanna på den franska kusten bland mysiga fiskrestauranger och pittoreska byar. Beroende på hur många stopp du vill göra på din resa, så kan du antingen välja att stanna till i Belgien, Nederländerna, Tyskland och Danmark innan du tar dig tillbaka till Sverige. Du väljer hur länge du stannar på varje ställe, och om du reser med tåg, egen bil eller flyg. Men hur du än väljer att göra så kan du gärna reservera lnågra veckor för resan, så att du ska hinna stanna till ordentligt på vägen och njuta av de olika kulturerna.

Ett annat alternativ är att resa vidare från Tyskland mot Polen, Litauen, Lettland, Estland och Finland på väg till Sverige. Polen och Baltikum är faktiskt underskattade som resemål – länderna har rika kulturliv, bra shopping och fina restauranger att upptäcka, och dessutom till en prisnivå som är tacksam för plånboken. Res gärna på sommaren och stanna till för sol och bad på någon av de otroligt fina sandstränderna i de baltiska länderna.

Från Estland kan du enkelt ta färja eller flyg till Finland, vilket blir en trevlig avslutning på den lilla roadtripen i norra Europa. Finland är faktiskt också ett resemål som ständigt ökar i popularitet hos svenskarna. I Finland kan man bada äkta finsk bastu, besöka någon av de många museerna, shoppa i de finska design-affärerna, eller helt enkelt bara njuta av tillvaron på någon av de fina restaurangerna på Esplanden. För att försökra dig om att resan får smärtfritt och smidigt så är ett tips att boka hotell innan du anländer, för vid vissa tidpunkter (speciellt på sommaren) är det lätt hänt att de bästa hotellen är upptagna. Du kan exempelvis boka hotell i Finland på denna sida.

Att upptäcka norra Europa genom en lång, härlig roadtrip hör definitivt till favoriterna för nästa sommars semesterplaner!

Inlägget är skrivet av en gästskribent.