Historien bakom Brighton Pier

Den pir som idag går under namnet Brighton Pier har inte alltid haft detta namn. Det var ägarna till piren som år 2000 döpte om den till just detta för att på så vis framhäva att det är stadens viktigaste pir. Fram till 1975 fanns nämligen även en annan pir, West Pier, men denna fick stängas då på grund av för stora skador efter stormar och bränder.

Innan år 2000 hette Brighton Pier istället Brighton Marine Palace vilket snarare syftade på det minipalats som är längst ut på piren. I folkmun kallades däremot alltid piren för enbart Palace Pier något alltså är något som sakta men säkert håller på att förändras.

Byggnationen av Brighton Pier påbörjades 1891 när den första brädan lades på plats den sjunde november. Borgmästaren Samuel Henry var på plats och det var en stor högtid för staden. Åtta år och 27.000 pund senare kunde piren invigas som den tredje piren i Brighton.

Staden hade inte behov av tre pirar och det var också ett krav att den äldsta och mest trasiga piren skulle rivas för att Brighton Pier skulle få byggas. Detta var något som arbetarna skulle få ta tag i så fort som denna pir var klar. Men de fick hjälp från oväntat håll. The Royal Suspension Chain Pier, som var byggd 1823, hade förfallit så pass mycket att en storm drog med sig resterna av piren vilket gjorde arbetet betydligt lättare för de annars hårt arbetande männen.

Längst ut på Brighton Pier öppnades en konsertsal som sedan byggdes om till en teater. Däremot fick hela piren stängas igen under andra världskriget: Inte nog med att den fick vara stängd, en del av brädorna fick även bändas bort som en säkerhetsåtgärd.

Efter kriget blomstrade piren och fick besök av flera av de stora stjärnorna som Dick Emeny, Else Waters och Tommy Trinder. Sett över tid blev 70-talet den period då musik och dans var som störst något som sedan har dalat sakta men säkert.

Teatern fick stänga igen 1973. Detta på grund av en storm då en pråm bröt sig loss från sin förtöjning och skadade delar av piren och teatern. Även om det gick att laga blev det teaterns sista dagar på piren. Där teatern en gång var är det idag spelhallar och en del åkattraktioner.

Staden Brighton är ju en riktigt populär semesterort och själva piren som byggdes upp för över hundra år sedan är sig lik. Det är fortfarande Brightons mest besökta pir och det är hit många går för att umgås på kvällarna.