Källsortering i Brighton

Hur duktiga är egentligen engelsmännen på att källsortera? Hur är det i Brighton specifikt? Hurdan är mentaliteten? Kan den jämföras med den svenska? Vad är egentligen bra källsortering i huvudet på en Brightonbo?

KällsorteringSådana frågor är förstås intressant att ställa sig just nu. I en intervju med Russell Brand som snabbt blev populär i synnerhet bland de unga i befolkningen så berättade den brittiske komikern att han aldrig har röstat. Brand är 38 år gammal och har utan tvekan haft ganska många chanser, så varför har han inte tagit dem? Som en av de främsta anledningarna nämner han planeten och hur vi håller på att ta kål på den. Den miljömedvetenhet och vilja att agera som fordras, menar Brand, är inte en del av det engelska systemet. Att byta regering skulle inte förändra något väsentligt. Med det nuvarande systemet är det knappt så att britterna uppmuntras till att återvinna sina sopor, och källsortera ordentligt.

Brighton ska tydligen vara en av de bästa städerna i England när det gäller miljömedvetenhet. Vi har möjligheten till så kallad “mixed recycling”, vilket innebär att vi tar allt som vi tror går att återvinna (förutom glas, som placeras i en separat behållare) och lägger det i samma stora container. Exakt vad som händer sedan vet vi inte. Så mycket vet vi att vi lägger PET-flaskor, aluminumburkar och papp i samma container, och att det känns lite konstigt.

Det är inte lika enkelt att återvinna i alla delar av staden, och vissa struntar i det mot argumentet att det är för krångligt. Brännbart/komposterbart är dessutom inte riktigt “inne” än. Inte ens i vårt område som ska vara ett “bra källsorteringsområde”, har vi möjligheten att separera dessa två. Matrester, papper, mjukplast – allt placerar vi i samma lilla sophink.

Så det är lite si och så med källsorteringen, men så är det ju lite likadant på vissa håll i Sverige. Vissa har helt enkelt inte en tanke på det. Eller åtminstone inte en tillräckligt stark sådan.