Klassisk brittisk inredning

När man tänker på brittisk inredning kan tankarna lätt gå till tv-program som Morden i Midsomer och Agatha Christies tv-klassiker. Man tänker på mörka rum med en öppen spis. Interiören går oftast i mustiga färger så som mörkt brunt, rutiga mönster och trä av mahogny. Den vackra och klassiska öronlappsfåtöljen bjuder in till en sherry framför brasan eller en kopp engelskt te. Rummen innehåller mycket dekorationer, gärna av porslin och flera små bord. De får gärna vara lite mindre rum, nästa på gränsen till trångt och bjälkarna i taket är nästan ett måste. Inredningen får gärna innehålla en eller ett par bokhyllor och mönstrade tapeter. Mattorna ska vara robusta och mustiga, gärna i rödtonade färger. Det här är en klassisk brittisk soffa som aldrig går ur tiden. Många trivs med den brittiska stilen då den verkligen bjuder in till att koppla av och sjunka ner i en skön fåtölj en stund. Även här i Sverige ses inredningsstilen som något av en klassiker med en behaglig känsla av lyx. Hemmet blir ombonat och elegant.

När det gäller skandinavisk design

Skandinavien har ett gott rykte när det gäller design, nytänkande och unika produkter. Modern skandinavisk design har sina rötter i modernismen men också med inspiration från naturen. Detta skapar en form och färg men lång livslängd. Det kan vara allt ifrån bleka pasteller som mjukar upp ett hem till varmare toner. Känslan är ofta vitt, vilsamt och mjukt med ljusa toner. Både dansk och finsk design håller en sober ton gärna med känsla av allmoge. Trasmattor har inspirerat och Finland har en fin utveckling inom design som verkligen syns. Är man intresserad av skandinavisk design finns här möbler att köpa på nätet från välkända varumärken och designers.

Även i utlandet har skandinavisk design ökat i popularitet de senaste åren. Det är mycket klara färger och gärna ljusa mönster på både textil och keramik. För tillfället blandar vi gärna flera olika stilar i hemmet. Vi sätter snitt blommor i glas eller flaskor istället för vasar och dricker ur randiga sugrör i flaskor. Känslan av retro har bitit sig fast och verkar stanna ett tag till. Man blandar möbler från loppisar med nya detaljer för att skapa en känsla i rummet som inbjuder till njutning och avkoppling. Vi inreder med en stor tavelvägg där äldre verk hänger bredvid grafiska tryck. För de som gärna vill byta ut konsten är det just nu populärt att hänga upp verk med vacker tejp.

Belysning och lampor ligger också mycket i ropet. En ljusarmatur ska inte bara skänka ett behagligt ljus utan också vara vacker att se på. Det är just denna helhet som skapar känslan i rummet. En känsla av att kunna varva ner efter en lång dag och samtidigt ha alla bekvämligheter inom räckhåll. Lyx handlar inte längre om att omge sig av föremål som glänser och glittrar. Det handlar mer om att skapa ett mjukt utrymme som ger möjlighet att stänga av omvärlden för en stund. Möjlighet till njutning och återhämtning.

Det här inlägget skrevs av en gästskribent.